NiemiMatti

SOTE-kiinteistöt myyntiin, entä henkilöstö?

Yksityiset toimijat pyrkivät niitä kilvan ostamaan. Kunnat pyrkivät niitä nopeasti myymään. Yksityiset toimijat tekevät kuntien mukaan ostotarjouksia. Yksityiset toimijat väittävät, että kunnat tarjoavat kiinteistöjä ostettaviksi.

Kunnilla on tullut hätä käteen. Kunnissa pelätään, että SOTE-uudistuksen myötä kuntiin jää tyhjiä entisiä SOTE-kiinteistöjä joita kunta joutuisi ylläpitämään, tai jotka pitäisi purkaa.

Kunnat siis myyvät kiinteistöjään tuleville SOTE-toimijoille. Kunnat ajattelevat, että kun yksityinen toimija ostaa jonkin tilan niin se siihen myös perustaa SOTE-palvelut, vaikkei niin välttämättä tule käymään. Kunta on sokea kun ajattelee, että noin toimimalla se turvaisi SOTE-palveluiden säilymisen kunnassa.

Erityisesti ns. terveysjätit ovat kuulemma kiinnostuneita vanhuspalveluista. Siten myös vanhusten hoivapalveluiden kiinteistöistä. Länsi-Suomessa on kuulemma paljon yksityisiä tyhjiä hoivakoteja. Voiko rakennusta edes nimittää hoivakodiksi jos se ei hoivakotina toimi?

HENKILÖSTÖ

SOTEn myötä yksityiset toimijat pyrkivät myös palkkaamaan osaajia julkiselta sektorilta. Yksi vetovoimatekijä on parempi palkka yksityisellä sektorilla. Toisaalta tilanne on myös sellainen, että maakunnat eivät ole siinä kunnossa, että vielä pystyisivät palkkaamaan ylipäätään ketään.

Nykyinen tilanne on ongelmallinen. Etenkin lääkäreistä, kuten myös osaavista hoitajista, alkaa julkisella sektorilla olla merkittävää pulaa. Mitä tämä kaikki merkitsee potilasturvallisuudelle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Yksi mahdollinen selitys tälle ilmiölle voisi olla myös se, että kunnat eliminoivat näin sen mahdollisuuden, että maakunta vie kunnan omaisuutta ilmaiseksi tai pilkkahintaan. Tällainen on käsittääkseni hallinnollisesti mahdollista. Myymällä kiinteistöt pois, kunnille jää vain kapuppahinta kiinteistöistä. Pankkitilillä olevan rahan omiminen on paljon vaikeampaa kuin soteen liittyvän infran omiminen.

Toimituksen poiminnat