NiemiMatti

SDP vahvasti matkalla hallituksen muodostajaksi

Hesarin tuore gallup kertoo, että SDP:stä saattaa hyvinkin tulla suurin puolue seuraavissa vaaleissa. SDP on nyt ainoa puolue, jonka kannatus on yli 20 prosentissa. Siinä on nyt muille puolueille haastetta.

Hyvä että on haastetta. Nykyisillä hallituspuolueilla lienee parhaat mahdollisuudet todellisiin tekoihin jotta kannatus nousee. Mitä he siis tekevät?

Hiljattain oli blokikirjoitus Antti Rinteestä ja eläkeläisten satasen korotuksesta. Kumpa tuo ei toteutuisi. Mutta eihän sitä tiedä miten käy jos Rinne ja SDP pääsevät hallitusta muodostamaan.

Miettikää siis tarkkaan ketä kannatatte ja ketä tulevissa vaaleissa äänestätte. En tarkoita etteikö Rinnettä saisi kannattaa, mutta vaikka kannattaakin niin Rinteen/SDP:n äänestäminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Keskusta laahaa edelleen 15%:ssa. Taisi Sipilän kausi loppua tähän? Mikäli tämä olisi vaalitulos niin seuraavan hallituksen rungon muodostaisivat SDP, Kok ja Vihreät.

Jk. Viimeisin blogikirjoitus poistaa aina edellisen etusivulta joten kirjoituksia ei oikein ole järkevä kirjoittaa yhtä päivässä enempää tai ne jäävät kommentteja vaille... ihan miten vaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ehtii asetelmat vielä kovin muuttua ensi kevääseen mennessä.

Jos veikata pitää niin viimeistään kun vaalikeskustelut alkavat, tyssää SDP:n olosuhteisiin (pääoppositiopuolue, sote jne) nähden vaisu meno suurelta osin. Antti Rinne on aikaisemminkin tyrinyt asetelmia, joissa momentumin olisi taitavampi kyennyt hyödyntämään.

Itse veikkaan kokoomusta ensi kevään vaaleissa ainoaksi yli 20 prosentin puolueeksi. Sdp todennäköisesti toisena, mutta keskusta ei kauaksi jää. Vihreät eivät nykyisellä johdollaan saavuta kuin noin 11 % kannatuksen.

Vasemmistoliiton kannatus jäänee alle kymmenen prosentin, perussuomalaiset voivat hyvinkin saada nostetta länsinaaprurista ja ovat siten jonkinmoinen villi kortti mahdollisesti yli kymmenen prosentin kannatuksella.

Edit: korjattu puuttumaan jäänyt veikkaus ps:n prosenteista

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pieneläkeläiset tarvitsevat Suomen kansalaisista eniten vähän lisää rahaa.

Eläkeläiset eivät pysty itse asioihinsa vaikuttamaan, he eivät lakkoile, kuten kaikki muut voivat tehdä.

Lääkärit lakkoilevat, akateemiset lakkoilevat. Siivoojien, lääkärien tai duunareiden lakot saattavat nopeasti yhteiskunnan sekaisin, heille on pakko maksaa mitä he pyytävät.

Eläkeläisten on turha lakkoilla, siksi kukaan ei piittaa siitä että eläkeläiset elävät surkean köyhää elämää, paitsi Antti Rinne. Hyvä Antti.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Antilla on kyllä kova yritys olla populisti parhaasta päästä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Populosti voi olla monella tavalla.

Persujen populismi on turvapaikanhakijoiden vihaamista.
Rinteen populismi on heikoimmassa asemassa olevien suomalaisten tukemista.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #5

Ai turvapaikanhakijoiden elätys on ilmaista eikä poissa eläkeläisiltä? Demarilogiikkaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #6

Sinun mielestäsi eläkeläiset eivät siis tarvitse rahaa, eivätkä myöskään turvapaikanhakijoita pitäisi elättää.

No, jokaisella saa olla omat mielipiteensä.

Minun mielestäni eläkeläiset tarvitsevat lisää rahaa ja myös turvapaikanhakijoiden hakemukset pitäisi käsitellä vähemmän nuivasti kuin nykyisin.

Suomessa on kyllä rahaa. Joillakin sitä on aivan liikaa ja nämä viime vuosikymmenten porvarihallitukset ovat pitäneet todella hyvää huolta Suomen rikkaiden rahoista.

Niin että siellä sitä rahaa nyt kyllä on ... runsaasti ..... nimittäin Suomem rikkailla.

Vaikka Suomi onkin köyhä, ainakin valtio on käyhä ja velkaantunut, niin Suomen rikkaat ovat rikkaita, vaikka eivät ihan yhtä rikkaita olekaan kuin Italian rikkaat, jotka on tosirikkaita.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #8

Miksi sossut haalii lisää elätettäviä kun oma kansakin näkee nälkää? Vihaatko omaa kansaa?

Velanotto on muuten 4 mrd tänä vuonna. Rahaa on mutta se on lainarahaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Rahaa on mutta se on lainarahaa."

Rahaa on, mutta se on rikkailla ja ne lepää jossain ulkomaalaisissa sijoituksissa, tai peräti veroparatiiseissa.

Suomen valtio on viime vuosikymmenet harrastanut rikkaiden verokevennyksiä.

Valtiontaloudesta puuttuvat rahat, siis ne puuttuvat verorahat, on sitten korvattu lainanotolla, kun köyhiä ei ole sittenkään pystytty tai raaskittu tarpeeksi kyykyttää, vaikka se olisi ollutkin porvarihallitusten tarkoituksena.

Eivät ne puuttuvat verorahat ole minnekkään kadonneet. Eivät rikkaat ole niitä elämiseensä tarvinneet.

Kyllä ne rahat on sijoitettu jonnekin, veroparatiiseihin, tai sitten johonkin parempaan, sijoitustoimintaan.

Ovat ne valtion puuttuvat verorahat sitten siellä sijoitustoiminnassa tuplaantuneet tai triplaantuneet, riippuen kyseisen rikkaan sijoittajantaidoista,

Matti Niemi

Nyt kun itse olen työtön. En kuulu liittoon. Niin olen sitä mieltä että eivät eläkeläiset ole lainkaan kipeimmin lisärahan tarpeessa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MN: "Niin olen sitä mieltä että eivät eläkeläiset ole lainkaan kipeimmin lisärahan tarpeessa."

Heissä on melkoinen joukko noin tai vähän yli tuhannen euron eläkkeellä sinnitteleviä. Koska aktiivipeliaika on ohi, omaehtoista muutosta vauraampaan heillä ei ole. Siten nimenomaan tälle ryhmälle (muistaakseni neljännesmiljoona ihmistä) tuo korotus on tarpeen. Tanskan mallin mukainen tasaeläkejärjestelmä olisi se mielekäs ratkaisu - työelämän aikana on syytä, ken kynnelle kykenee, säästää itse oman halun mukaan lisää).

Matti, vaikka olet työtön, tilanteesi voi muuttua, asiat voivat olla toistaiseksi omissa käsissäsi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Matti, et siis liittoon kuulumattomana saa ansiosidonnaista, kenen vika, olisiko syytä astua peilin eteen.

Matti Niemi

Myönnän että itseäni saan syyttää etten saa ansiosidonnaista. Enkä ole ainoa. Mutta kaipa ne olisivat nuo köyhät eläkeläisetkit aikoinaan voineet ottaa jonkin lisävakuutuksen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Myönnän että itseäni saan syyttää etten saa ansiosidonnaista. Enkä ole ainoa. Mutta kaipa ne olisivat nuo köyhät eläkeläisetkit aikoinaan voineet ottaa jonkin lisävakuutuksen."

Minun mielestäni ansiosidonnaisuus ei saisi olla kiinni siitä että kuuluu johonkin liittoon. Se on tosi epäoikeudenmukaista.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Niin, työryhmä Lepomäki-Soininvaara-Hiilamo-Vartiainen-Pöysti tammikuussa 2015 julkaisi ansioturvareformiesityksen, jossa tätä ehdotetaan. Tuolloin vasta ihmisten tietoisuuteen tuli ansiosidonnaisjärjestelmän mädännäisyys.

Ei todellakaan ole oikein, että ainoastaan niiden instanssien jäsenet ovat oikeutettuja ansiosidonnaiseen, jotka kustantavat suoraan ainoastaan ~5 % ansiosidonnaisjärjestelmän kustannuksista. Loppuosan kustantavat TVR ja kaikki veronmaksajat budjettirahoituksella.

Edellä mainittu työryhmä esitti myös tuon viiden prosentin osuuden siirtämistä valtiolle ja ansiosidonnaisen laajentamista koskemaan kaikkia.

Tämä ei sopinut palkansaajajärjestöille, jotka haluavat vain epäoikeudenmukaisella tavalla pönkittää valtaansa ansiosidonnaisen piiriin kuuluvien työntekijöiden kannatuksella. Kuvaavasti julkaisivatkin tuolloin kantansa:

Palkansaajajärjestöt: "Ansiosidonnaista ei voi ulottaa koskemaan kaikkia"

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MN: "Mutta kaipa ne..."

Ne heistä, jotka saivat työelämässä minimimaalista palkkaa, eivät elinkustannuksiltaan välttämättä kyenneet ottamaan lisävakuutuksia.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Tämän hetken suomalaiset eläkeläiset (ne jotka normaaliin tapaan vanhuuseläkkeelle ovat jääneet) tekivät suurimman osan työurastaan aikana, jolloin nettotulot suhteessa elinkustannuksiin olivat maailman kärkimaiden joukossa.

Sanoisin, että hyvinkin myös silloiset ns. "köyhät" Suomessa kykenivät/olisivat kyenneet ottamaan viittaamasi lisävakuutuksen, johon vielä annettiin suomalaisen järjestelmän erityispiirteenä ~95 % huojennus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #24

Elintarvikkeiden osuus nettotulon menoista on nykyisin huomattavasti vähäisempi kuin esim 60-80-luvuilla.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #25

"..osuus nettotulon menoista.."

Aika kimurantti ilmaisu. Ihan tarkoituksellako siis kirjoitat menopuolen sisäisestä jakautumisesta eri kustannuksiin?

Esiin nostamassani pointissa olennaista on menoissa kokonaisuudessaan suhteessa nettotuloihin tapahtunut muutos.

Mutta kyllä, hyvin voi olla että menopuolella elintarvikkeet ovat olivat mainitsemanasi aikavälinä isommassa roolissa kuin nykyisin.

Matti Niemi Vastaus kommenttiin #23

Eikö tuo ammattiliiton jäsenmaksukin ole vakuutus. Kaikki vaan eivät sitä ota. Pitäisikö sen olla pakollinen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Demareilla on tosiaan viimeinen etsikkoaikansa ykköstilaan ennen kuin suuret ikäluokat siirtyvät vaaliuurnilta tuhkauurnaan. Antti kosiskelee nyt ihan oikeaa kohderyhmää. Köyhiä eläkeläisiä Suomessa tulee jatkossakin riittämään. Kiitos siitä heikkenevälle huoltosuhteelle, joka tulee jatkossa pudottamaan eläketuloja kaikilta eläkkeensaajilta.

Matti Niemi

Paitsi jo politiikkaa muutetaan. Lasketaan ökyeläkkeitä. Pidetään minimi ainakin nykyisessä + indeksikorotukset. Kyllä eläkeläisetkin osaavat äänestää oikein jos vaan tietoa annetaan. Eikä pelkkää populistista höpinää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Demareilla ei ihmisten ikääntymisestä ole haittaa, vihreillä sen sijaan on, ihminen kun pakkaa ikääntyessään myös viisastumaan ja vihreiden etsikkoaika Suomessa oli ja meni, aivan samoin kuten on käynyt vihreiden emämaassa Saksassa ja myös Ruotsissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos SOS-hallitus jatkaa nykylinjaansa, niin se ei voi pysäyttää Rinteen tietä pääministriksi. Ei tosin enempää edistääkään.

Ainoa 'show-stopper' SDP:lle on PS ja Jussi Halla-aho. Jos Halla-aho saa persuin kannatuksen nousuun, niin se syö tehokkasti SDP:n vastaavaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut olisivatkin voineet nostaa kannatustaan nykyisistä luvuista, jos se olisi yleispuolue, nythän sen llinja on täysin muuttunut, eikä sitä kiinnosta työttömät, eläkeläiset tai sote.

Yhdestä asiasta ne täälläkin jauhavat jatkuvasti, se ei kannatusta mihinkään nosta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Jos puoluevaltuustossa esitettyä puhetta on uskominen, perussuomalaisten puoluehallituksessa selvitetään puolueen kanta esim. ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä muissa teemoissa. Eli nähtäväksi jää minkälainen linja tai yleispuolue on tullakseen.

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-perussuomal...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Soten pilotointivaiheeseen on laitettu 200 miljoonaa, ja sitten kauhistellaan jotain eläkelupausta ja sanotaan ettei rahaa ole.

Kyse on siitä, mikä on ihmisille tärkeää, rahaa kyllä on.

Puhumattakaan yritystuista.

Toimituksen poiminnat